Yin Yoga

In Yin yoga worden posities langer vastgehouden ( 3 tot 5 minuten in liggende en zittende houdingen ), zo heb je tijd om je grenzen te verkennen en te verleggen. Je gebruikt je lijf niet om in een houding te komen, maar je gebruikt de houding om je lijf te ervaren. Het is dan ook het rustige, meditatieve karakter van een Yin yogales dat de meeste deelnemers aanspreekt. De les is juist zo lekker doordat je even niet heel intensief hoeft te bewegen, maar juist de tijd kunt nemen voor je lichaam.

Het heeft daarnaast veel gelijkenis met Mindfulness en technieken vanuit deze stroming worden verweven door de lessen.
Naast het meditatieve aspect gaat yin over de meridianen, de energiebanen in ons lichaam. Deze worden gestimuleerd door de houdingen, waardoor stagnatie van de energie in bepaalde gebieden opgeheven kan worden. In ieder geval kan er weer stroming ontstaan. In een les zie je regelmatig dat er emoties en spanningen vrijkomen. Je bent door de houding te worden en de juiste gebieden te stimuleren als het ware je eigen therapeut :)

In de lessen begeleiden de docenten met hun handen door het toepassen van Assisted Yin in de houdingen. Zo ervaar je nog meer ontspanning en diepte.
 

Spieren loslaten

Waar je bij de meeste sporten je spieren aan- en ontspant gaat het er bij Yin yoga om dat je zoveel mogelijk spieren loslaat. 'Je richt je op het bindweefsel en de gewichten in het gebied waar je de rek voelt. Het bindweefsel en de gewrichten zijn yin, omdat ze stijf en niet elastisch zijn. De spieren zijn yang: elastisch en zacht.' De begrippen yin en yang zijn overal op toe te passen. Yang staat voor het extraverte, het verandelijke en beweeglijke. Yin vertegenwoordigt het introverte, stabiele en onbeweeglijke. Zo zijn aarde en het donker yin, en lucht en licht yang. Yang sporten richten zich dus op de kracht van de spieren. Het is echter niet de spierkracht die ons fit maakt. Het gaat juist om de flexibiliteit van de gewrichten en het bindweefsel. Yin yoga is dé manier om bindweefsel en gewrichten te herstellen en versterken.

Yang yoga

Het grootste effect bereik je wanneer je Yin yoga beoefent in combinatie met een yang yogavorm, zoals alle dynamische yogastijlen, zoals Easy Flow en Power Yoga. Ook kan Yin yoga een aanvulling zijn op een yang sport, zoals hardlopen, zwemmen en fitness. 

Yin Yoga word ook toegepast bij Yoga Therapie.

© 2014 - 2023 yogalovers | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel