Restorative Yoga

Restorative Yoga is een therapeutische yogastijl en zoals de naam al zegt: herstellend. Het doel is niet het stretchen en versterken van het lichaam maar het bereiken van een diepe ontspanning van het lichaam. De houdingen zijn krachtige hulpmiddelen om stress te verminderen en gezondheid te herstellen.

In de houdingen ondersteunen we ons lichaam met props zoals dekens, kussens, bolsters, blokken zodat we compleet kunnen ontspannen. Dit ondersteunen is een zeer belangrijk onderdeel want het is heel belangrijk dat je comfortabel bent.

Tijdens de les liggen we in een stille, rustige omgeving in comfortabele houdingen die 10-20 minuten wordt aangehouden. Samen met mindfulness meditatie en adembewustzijn zorgt dit voor diepe ontspanning en ben je na afloop uitgerust en opgeladen.

Wat betekent Restorative Yoga?

Restorative Yoga betekent letterlijk ‘herstellende yoga’ of ‘vernieuwende yoga’. En hiermee wordt bedoeld dat je met deze yoga het zelfherstellende vermogen van je lichaam aanspreekt. En dit kan hard nodig zijn na of in een periode van fysieke of geestelijke overbelasting. Je lichaam kan veel meer dan je denkt, alleen moet je het wel de rust en oefening geven die het nodig heeft. 

Wat kenmerkt Restorative Yoga?

Deze yogavorm is verwant aan Yin Yoga. Ook wordt het weleens verward met Yoga Nidra, ook wel 'yoga van de slaap' genoemd. Restorative Yoga wordt gekenmerkt door:

Het lang (minimaal enkele minuten) aanhouden van de yogahoudingen

De focus op je ademhaling tijdens de houdingen, waardoor het heel meditatief wordt

Het volledig ontbreken van inspanning bij de yogahoudingen

Het veelvuldig gebruik van hulpmiddelen

Veelal liggende en af en toe zittende yogahoudingen. Staande houdingen komen binnen Restorative Yoga niet voor. Dit is 1 van de verschillen tussen Yin Yoga en Restorative Yoga.

Welke voordelen heeft Restorative Yoga?

Als je een tijdje Restorative Yoga beoefent, kun je de volgende voordelen gaan ervaren:

Vermindering van stress

Meer ruimte en soepelheid in je lichaam

Verbetering van je ademhaling

Meer rust in je hoofd en je lichaam

© 2014 - 2023 yogalovers | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel